LITAVA. Po vlaňajšom nultom ročníku má Tradičná chuť Hontu za sebou aj svoj prvý súťažný ročník. Súťažné jedlá vyvárali kuchárky z celého regiónu. Už samotné názvy boli zaujímavé: pukanské párance, vyprážané kropne, klobása v cestíčku, falošný guláš, bryndzové zemiaky, demikát...
Päť hodnotiacich komisií malo počas súťaže plné ruky, lepšie povedané plné ústa práce. „Mne najviac chutila kyslá bôbová polievka," povedal Ľubomír Belej, ktorý je na jedlo skutočným odborníkom. Na univerzite v Nitre vyučuje hygienu výživy a stravovania.
Primátor je na mak
„Tradičné jedlá mám veľmi rád, obľubujem najme jedlá s makom. Či už sú to šúľance lebo rezance, skrátka všetko čo je s makom. Dnes som tu našiel šúľance s orechmi, to je tiež dobrá alternatíva," povedal primátor Krupiny Radoslav Vazan. Ako povedal, vie si sám aj navariť, na strednej škole študoval dokonca kuchárske remeslo a dokázal by sa pri sporáku aj živiť.
Kropne čiže podstelníky
„Veľmi krásne príjemne nafúknuté, na pohľad sú skutočne veľmi vydarené. Najprv posudzujeme vzhľad, no boli sme aj pri tom, keď ich robili, takže vieme zhodnotiť aj spôsob prípravy. Teraz budeme hodnotiť ešte chuť a atraktivitu, či je to vlastne z tohto regiónu. Ale o tomto nemám žiadne pochybnosti, pamätám si ich ešte ako dieťa," povedala Anna Borguliaková, členka poroty pri stolíku s múčnymi jedlami, inak aj učiteľka odborných predmetov na potravinárskej škole. Hovorili sme o kropniach zo Sebechlieb. Kropniam sa niekedy hovorí aj podstelníky.
Župan varí rád
Pri stolíku sa zastavil aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Murgaš. Neochutnal síce kropne, oslovila ho masovná múka. Múka upražená na masle a to všetko natreté na chlebe. Jednoduché jedlo. Neodmietol, hoci pri iných stolíkoch musel. Nemohol zjesť všetko čo mu ponúkli.
Sám si vie navariť. „Každý správny chlap sa musí vedieť komplexne postarať o seba a k tomu patrí aj varenie. Varím rád, priznám sa však, že manželka ma k tomu veľmi často nepúšťa. Vyčíta mi, že pri varení produkujem veľmi veľa špinavého riadu." Tradičná kuchyňa chutila Murgašovi vždy. „Pochádzam zo sedliacko-remeselníckej rodiny, kde sa varili tradičné slovenské jedlá. Keď mi dáte halušky s bryndzou, haruľu alebo demikát, tak som veľmi šťastný. Dnes som sa s viacerými tradičnými jedlami stretol a je zaujímavé ako mi to evokuje detstvo, keď som ešte ako chlapec žil na dedine," dodal.
Zabudnite na diétu
Mária Rohošková z Dolného Badína patrila k najstarším kuchárkam, ktoré sa v Litave zvŕtali okolo sporákov. Sama má radšej jedlá z cesta - pirohy, šúľance, buchty s makom. Najťažšie na prípravu sú podľa nej asi pirohy - naopak najľahšie sú vraj lokše. „Doma ich robievame často s kačacou masťou," dodala. Porotu zaujala aj jednoduchá klobása v cestíčku. Vajíčka sa v mlieku rozšľahajú, pridá sa múka. Kolieska klobásy sa namáčajú do cestíčka a hneď sa dávajú pražiť na olej. Zabudnite na diétu. „Keď chcete diétu, dajte si toho menej," poradila Františka Viacianová, ktorá ich pripravovala. A tak nám stačilo jedno koliesko inak výborného jedla.
Nedeľné jedlo
Ďalšia kuchárka pripravovala sliepku s paradajkovou omáčkou. Jednoduchý obed: sliepku dáme variť do hrnca, pridáme zeleninu a máme dobrú slepačiu polievku. Mäso vyberieme a podávame s paradajkovou omáčkou. „Niekedy to bolo nedeľné jedlo," zdôraznila Anna Vicianová. Podáva sa s chlebom. „Môžete aj so zemiakovou kašou," doplnila.
Na súťaži vyhlásili víťazné jedlo v každej kategórii a aj absolútneho víťaza Tradičnej chuti Hontu. Náročné jazyky porotcov najviac oslovili pukanské párance.