Tradičnú chuť Hontu vyhrali pukanské párance

Porotu zaujala aj jednoduchá klobása v cestíčku. Vajíčka sa v mlieku rozšľahajú, pridá sa múka. Kolieska klobásy sa namáčajú do cestíčka a hneď sa dávajú pražiť na olej.

Kuchárky mali plné ruky práce.Kuchárky mali plné ruky práce. (Zdroj: MILAN SUJA)

LITAVA. Po vlaňajšom nultom ročníku má Tradičná chuť Hontu za sebou aj svoj prvý súťažný ročník. Súťažné jedlá vyvárali kuchárky z celého regiónu. Už samotné názvy boli zaujímavé: pukanské párance, vyprážané kropne, klobása v cestíčku, falošný guláš, bryndzové zemiaky, demikát...
Päť hodnotiacich komisií malo počas súťaže plné ruky, lepšie povedané plné ústa práce. „Mne najviac chutila kyslá bôbová polievka," povedal Ľubomír Belej, ktorý je na jedlo skutočným odborníkom. Na univerzite v Nitre vyučuje hygienu výživy a stravovania.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Primátor je na mak

„Tradičné jedlá mám veľmi rád, obľubujem najme jedlá s makom. Či už sú to šúľance lebo rezance, skrátka všetko čo je s makom. Dnes som tu našiel šúľance s orechmi, to je tiež dobrá alternatíva," povedal primátor Krupiny Radoslav Vazan. Ako povedal, vie si sám aj navariť, na strednej škole študoval dokonca kuchárske remeslo a dokázal by sa pri sporáku aj živiť.

Kropne čiže podstelníky

„Veľmi krásne príjemne nafúknuté, na pohľad sú skutočne veľmi vydarené. Najprv posudzujeme vzhľad, no boli sme aj pri tom, keď ich robili, takže vieme zhodnotiť aj spôsob prípravy. Teraz budeme hodnotiť ešte chuť a atraktivitu, či je to vlastne z tohto regiónu. Ale o tomto nemám žiadne pochybnosti, pamätám si ich ešte ako dieťa," povedala Anna Borguliaková, členka poroty pri stolíku s múčnymi jedlami, inak aj učiteľka odborných predmetov na potravinárskej škole. Hovorili sme o kropniach zo Sebechlieb. Kropniam sa niekedy hovorí aj podstelníky.

SkryťVypnúť reklamu

Župan varí rád

Pri stolíku sa zastavil aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Murgaš. Neochutnal síce kropne, oslovila ho masovná múka. Múka upražená na masle a to všetko natreté na chlebe. Jednoduché jedlo. Neodmietol, hoci pri iných stolíkoch musel. Nemohol zjesť všetko čo mu ponúkli.
Sám si vie navariť. „Každý správny chlap sa musí vedieť komplexne postarať o seba a k tomu patrí aj varenie. Varím rád, priznám sa však, že manželka ma k tomu veľmi často nepúšťa. Vyčíta mi, že pri varení produkujem veľmi veľa špinavého riadu." Tradičná kuchyňa chutila Murgašovi vždy. „Pochádzam zo sedliacko-remeselníckej rodiny, kde sa varili tradičné slovenské jedlá. Keď mi dáte halušky s bryndzou, haruľu alebo demikát, tak som veľmi šťastný. Dnes som sa s viacerými tradičnými jedlami stretol a je zaujímavé ako mi to evokuje detstvo, keď som ešte ako chlapec žil na dedine," dodal.

SkryťVypnúť reklamu

Zabudnite na diétu

Mária Rohošková z Dolného Badína patrila k najstarším kuchárkam, ktoré sa v Litave zvŕtali okolo sporákov. Sama má radšej jedlá z cesta - pirohy, šúľance, buchty s makom. Najťažšie na prípravu sú podľa nej asi pirohy - naopak najľahšie sú vraj lokše. „Doma ich robievame často s kačacou masťou," dodala. Porotu zaujala aj jednoduchá klobása v cestíčku. Vajíčka sa v mlieku rozšľahajú, pridá sa múka. Kolieska klobásy sa namáčajú do cestíčka a hneď sa dávajú pražiť na olej. Zabudnite na diétu. „Keď chcete diétu, dajte si toho menej," poradila Františka Viacianová, ktorá ich pripravovala. A tak nám stačilo jedno koliesko inak výborného jedla.

Nedeľné jedlo

Ďalšia kuchárka pripravovala sliepku s paradajkovou omáčkou. Jednoduchý obed: sliepku dáme variť do hrnca, pridáme zeleninu a máme dobrú slepačiu polievku. Mäso vyberieme a podávame s paradajkovou omáčkou. „Niekedy to bolo nedeľné jedlo," zdôraznila Anna Vicianová. Podáva sa s chlebom. „Môžete aj so zemiakovou kašou," doplnila.
Na súťaži vyhlásili víťazné jedlo v každej kategórii a aj absolútneho víťaza Tradičnej chuti Hontu. Náročné jazyky porotcov najviac oslovili pukanské párance.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  6. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  7. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  8. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  1. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. Invázne rastliny ako superpotraviny
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  6. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  7. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  8. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 7 194
  2. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 3 494
  3. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 3 096
  4. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 2 620
  5. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 2 553
  6. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 2 516
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 772
  8. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 1 606
  1. Elena Antalová: Keby "chlapci" boli prizvali na Aljašku nášho premiéra
  2. Ladislav Kucharik: Vypálené Torres del Paine očarí, ak práve nesneží
  3. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá
  4. Otilia Horrocks: Robert Fico predstiera, že Strana Aktívnych Blogerov a Nepohodlných Elementov neexistuje. Chyba.
  5. Štefan Šturdzík: Fiasko Trumpa a vysmiaty Putin.
  6. Anton Lisinovič: Recenzia: Ztracen v džungli (kniha a film)
  7. Peter Hroško: Vnútorné bloky, ktoré bránia tvojmu rastu
  8. Rasťo Michalik: Málo známa história izraelsko-palestínskeho konfliktu
  1. Monika Albertiová: Máme po puči 14 643
  2. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 13 509
  3. Ivan Čáni: Smer SSD sa definitívne sám spláchol na úplné morálne a ľudské dno, odkiaľ sa už nedá vynoriť. 10 613
  4. Ivan Čáni: V Smere seno nežerú. Tomu verím. 9 870
  5. Grácz Ján: Krátky oznam pre všetkých národovcov. 9 062
  6. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom 7 506
  7. Martin Fronk: Divín: Obec, kde sa sprievodkyne červenajú a umenie visí aj na stenách, nielen vo vzduchu 6 645
  8. Ján Valchár: Keď Rusku ide karta, tak ešte jeden blog 6 545
  1. Marcel Rebro: Summit na Aljaške: Trumpova show, Putinova propaganda, Ukrajina bokom
  2. Roman Kebísek: Slovák Pilárik vybudoval r. 1679 v Nemecku kostol pre exulantov. Stojí dosiaľ
  3. Věra Tepličková: Gruzínci sú už z obliga, za všetko teraz môžu Plaváková a Šimečka
  4. Věra Tepličková: Pozrieť sa bez hnusu do zrkadla by mali vedieť aj šaškovia
  5. Marcel Rebro: Z hľadiska vyššieho princípu: Prečo posielame Ukrajincom drony
  6. Radko Mačuha: Fico má nový slogan pre PS - poslušné slovensko.
  7. Marcel Rebro: Nezlomné deti padlých hrdinov ďakujú nezlomným Slovákom
  8. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu