Tradičnú chuť Hontu vyhrali pukanské párance

Porotu zaujala aj jednoduchá klobása v cestíčku. Vajíčka sa v mlieku rozšľahajú, pridá sa múka. Kolieska klobásy sa namáčajú do cestíčka a hneď sa dávajú pražiť na olej.

Kuchárky mali plné ruky práce.Kuchárky mali plné ruky práce. (Zdroj: MILAN SUJA)

LITAVA. Po vlaňajšom nultom ročníku má Tradičná chuť Hontu za sebou aj svoj prvý súťažný ročník. Súťažné jedlá vyvárali kuchárky z celého regiónu. Už samotné názvy boli zaujímavé: pukanské párance, vyprážané kropne, klobása v cestíčku, falošný guláš, bryndzové zemiaky, demikát...
Päť hodnotiacich komisií malo počas súťaže plné ruky, lepšie povedané plné ústa práce. „Mne najviac chutila kyslá bôbová polievka," povedal Ľubomír Belej, ktorý je na jedlo skutočným odborníkom. Na univerzite v Nitre vyučuje hygienu výživy a stravovania.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Primátor je na mak

„Tradičné jedlá mám veľmi rád, obľubujem najme jedlá s makom. Či už sú to šúľance lebo rezance, skrátka všetko čo je s makom. Dnes som tu našiel šúľance s orechmi, to je tiež dobrá alternatíva," povedal primátor Krupiny Radoslav Vazan. Ako povedal, vie si sám aj navariť, na strednej škole študoval dokonca kuchárske remeslo a dokázal by sa pri sporáku aj živiť.

Kropne čiže podstelníky

„Veľmi krásne príjemne nafúknuté, na pohľad sú skutočne veľmi vydarené. Najprv posudzujeme vzhľad, no boli sme aj pri tom, keď ich robili, takže vieme zhodnotiť aj spôsob prípravy. Teraz budeme hodnotiť ešte chuť a atraktivitu, či je to vlastne z tohto regiónu. Ale o tomto nemám žiadne pochybnosti, pamätám si ich ešte ako dieťa," povedala Anna Borguliaková, členka poroty pri stolíku s múčnymi jedlami, inak aj učiteľka odborných predmetov na potravinárskej škole. Hovorili sme o kropniach zo Sebechlieb. Kropniam sa niekedy hovorí aj podstelníky.

SkryťVypnúť reklamu

Župan varí rád

Pri stolíku sa zastavil aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Murgaš. Neochutnal síce kropne, oslovila ho masovná múka. Múka upražená na masle a to všetko natreté na chlebe. Jednoduché jedlo. Neodmietol, hoci pri iných stolíkoch musel. Nemohol zjesť všetko čo mu ponúkli.
Sám si vie navariť. „Každý správny chlap sa musí vedieť komplexne postarať o seba a k tomu patrí aj varenie. Varím rád, priznám sa však, že manželka ma k tomu veľmi často nepúšťa. Vyčíta mi, že pri varení produkujem veľmi veľa špinavého riadu." Tradičná kuchyňa chutila Murgašovi vždy. „Pochádzam zo sedliacko-remeselníckej rodiny, kde sa varili tradičné slovenské jedlá. Keď mi dáte halušky s bryndzou, haruľu alebo demikát, tak som veľmi šťastný. Dnes som sa s viacerými tradičnými jedlami stretol a je zaujímavé ako mi to evokuje detstvo, keď som ešte ako chlapec žil na dedine," dodal.

SkryťVypnúť reklamu

Zabudnite na diétu

Mária Rohošková z Dolného Badína patrila k najstarším kuchárkam, ktoré sa v Litave zvŕtali okolo sporákov. Sama má radšej jedlá z cesta - pirohy, šúľance, buchty s makom. Najťažšie na prípravu sú podľa nej asi pirohy - naopak najľahšie sú vraj lokše. „Doma ich robievame často s kačacou masťou," dodala. Porotu zaujala aj jednoduchá klobása v cestíčku. Vajíčka sa v mlieku rozšľahajú, pridá sa múka. Kolieska klobásy sa namáčajú do cestíčka a hneď sa dávajú pražiť na olej. Zabudnite na diétu. „Keď chcete diétu, dajte si toho menej," poradila Františka Viacianová, ktorá ich pripravovala. A tak nám stačilo jedno koliesko inak výborného jedla.

Nedeľné jedlo

Ďalšia kuchárka pripravovala sliepku s paradajkovou omáčkou. Jednoduchý obed: sliepku dáme variť do hrnca, pridáme zeleninu a máme dobrú slepačiu polievku. Mäso vyberieme a podávame s paradajkovou omáčkou. „Niekedy to bolo nedeľné jedlo," zdôraznila Anna Vicianová. Podáva sa s chlebom. „Môžete aj so zemiakovou kašou," doplnila.
Na súťaži vyhlásili víťazné jedlo v každej kategórii a aj absolútneho víťaza Tradičnej chuti Hontu. Náročné jazyky porotcov najviac oslovili pukanské párance.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  4. Prémiový výkon bez kompromisov. Lexus NX a RX sú ihneď dostupné
  5. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  6. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  7. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  1. Prémiový výkon bez kompromisov. Lexus NX a RX sú ihneď dostupné
  2. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  5. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  6. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  7. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  8. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 8 961
  2. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 684
  3. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 6 168
  4. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 4 989
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 4 557
  6. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 3 319
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 2 575
  8. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi 1 549
  1. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Ivanka pri Dunaji
  2. Miroslav Sabol: Odpad v Odpade
  3. Štefan Šturdzík: Pán Gašpar - predbiehať odbočujúce auto ? To zvládne len Knight Rider.
  4. Emil Lobotka: Dron
  5. Martin Pollák: Kramnik – Drama Gueen?
  6. INEKO: Hodnotenie finančného zdravia samospráv: Kleslo zadlženie, ale aj prebytky na bežných účtoch
  7. Monika Albertiová: Československo bola chyba
  8. Štefan Šturdzík: Už sa blížia - Dušičky. Deň keď všetci bez rozdielu sklonia hlavu a zapália sviečku.
  1. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR. 19 700
  2. Sebastian Drobný: Ďalšia mladá puška Smeru 17 236
  3. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 7 863
  4. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 6 938
  5. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 6 582
  6. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 6 038
  7. Juraj Droppa: Čo vám Fico na tlačovke nepovedal. 5 824
  8. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 5 315
  1. INEKO: Hodnotenie finančného zdravia samospráv: Kleslo zadlženie, ale aj prebytky na bežných účtoch
  2. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR.
  3. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  4. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  5. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  6. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  7. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  8. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Vedenie múzea žiadalo zriaďovateľa o prehodnotenie.


Prvé nové vozne by mali jazdiť už v roku 2026.


Potrebujete nakúpiť viac tovaru na vianočný trh, predzásobiť sa materiálom na zimu?


Pozemok, kde vyrastie, je nevyužívaný.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu