V novom kebabe vás obslúži nepočujúci personál

Popri nepočujúcom zamestnancovi je vždy v prevádzke aj asistent.

Majiteľ kebabu Pavel Šarina (vľavo) je tiež nepočujúci.Majiteľ kebabu Pavel Šarina (vľavo) je tiež nepočujúci. (Zdroj: MILAN SUJA)

ZVOLEN. Moje „dovidenia“ ostalo bez odozvy. Uvedomujem si, že sa obaja na mňa práve v tej chvíli nepozerali, a preto nemohli reagovať. Ja som urobil chybu, nie oni. Sú nepočujúci.

Vzápätí sa na upozornenie otáčajú a posunkom pozdravia. Ako správni profesionáli nezabudnú ku gestu pribaliť úsmev.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odchádzam z malej prevádzky predávajúcej kebab pri zvolenskej plavárni s nahraným rozhovorom o nie práve všednom projekte Deaf Kebab a mrzí ma, že som sa svoj pozdrav nesnažil vyjadriť posunkom. Cítim sa nesvoj, ďalšia vec, ktorú nás v škole nenaučili.

SkryťVypnúť reklamu

Privysoká hradba

Vo Zvolene a okolí je okolo šesťdesiat nepočujúcich. Málo, či veľa? Záleží na uhle pohľadu. Rozhodne to nie sú ľudia, pre ktorých by zamestnávatelia vytvárali množstvo pracovných miest. A ak veľa bežných ľudí nevie zdolať prekážku, ktorá ich delí od riadneho zamestnania, pri nepočujúcich je táto hradba raz tak vysoká.

Ako tlmočník v posunkovej reči sa Róbert Šarina dostal k práci pre Nadáciu Pontis. Práve Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis podporuje nepočujúcich podnikateľov na Slovensku.

Akokoľvek šikovný nepočujúci remeselník alebo obchodník z času na čas narazí na komunikačnú bariéru. Zákazníci sú nároční, nie vždy sa dopredu všetko vysvetlí tak, aby obe strany vedeli, o čom je reč. Dochádzalo k situáciám, ktoré sa bez asistenta nezaobišli.

SkryťVypnúť reklamu

V zahraničí si poradíme

„Kebab sme si vybrali preto, lebo na trhu je ešte stále dosť miesta a je to oblasť, pri ktorej sa veľmi veľa pokaziť nedá,“ hovorí Róbert Šarina. Spolu so svojím nepočujúcim bratom Pavlom by chceli na Slovensku vybudovať sieť prevádzok kebabu, a - ako možno tajne dúfajú - zároveň aspoň trochu naučiť posunkovú reč zákazníkov. Veď na to, aby sa zákazníci úplne dohodli s obsluhou, stačí asi desať posunkov.

Nie je to, samozrejme, nutné, aby zákazník poznal posunkovú reč. Popri nepočujúcom zamestnancovi je vždy v prevádzke aj asistent, ktorý prípadné nezrovnalosti dokáže dať do poriadku.

Stačí, keď si človek spomenie na zahraničnú dovolenku, kde si dokážeme objednať aj vtedy, keď v danom jazyku nevieme ani zaťať.

„Možno, že asistentov onedlho už ani nebudeme potrebovať,“ hovorí Róbert. Aj keď za bratov hovorí on, v skutočnosti nie je majiteľom prevádzky. Nemá vraj toho správneho podnikateľského ducha. Prevádzky vedie Pavel.

SkryťVypnúť reklamu

Prvý kebab otvorili pred rokom vo Veľkom Krtíši, kde obaja Šarinovci žijú. V poradí druhý vznikol v Prešove, tretí v Krupine. Od 3. júna sa sieť prevádzok zväčšila o zvolenský kebab pri plavárni. Najbližšie pripravujú Detvu.

Bez chýb to nejde

Nadácia Pontis ich projekt podporila hlavne školeniami pre nepočujúcich podnikateľov. Okrem toho im pomohla pri vybavovaní všetkých náležitostí.

„Oni majú veľa spolupracovníkov – často podnikateľov veľkých firiem, ktorí nám pomohli svojimi radami,“ dodáva Róbert Šarina. Podnikateľskému zámeru predchádzala analýza trhu, nemuseli sa učiť krok za krokom a ešte k tomu na vlastných chybách.

„Boli aj chyby,“ prerušuje moje úvahy Róbert.

Skočiť do podnikania rovnými nohami nie je jednoduché. Človek, ktorý je naučený denne sa potýkať s komunikačnými problémami, si na taký život zvykne a možno je práve to devízou, ktorá mu pomáha pri podnikaní. Nevzdá sa tak skoro ako my, ktorí berieme ako samozrejmosť, že sa môžeme porozprávať so svojimi blízkymi bez akýchkoľvek obmedzení. Že môžeme telefonovať, že počujeme prichádzajúce auto, upozornenie okoloidúcich alebo aj jednoduché „dovidenia“, od človeka, ktorý práve odchádza.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Zvolen

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. Páni, prestávate sa cítiť vo svojej koži? Toto môžu byť príčiny
  3. McDonald’s podporil dva zelené projekty v Prešovskom kraji
  4. Wattiva spúšťa na Slovensku revolúciu v nabíjaní elektromobilov.
  5. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  6. Výkon športiaka, úspora hybridu. Japonci opäť prekvapili
  7. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  8. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  1. Páni, prestávate sa cítiť vo svojej koži? Toto môžu byť príčiny
  2. McDonald’s podporil dva zelené projekty v Prešovskom kraji
  3. Wattiva spúšťa na Slovensku revolúciu v nabíjaní elektromobilov.
  4. Požiar môže vzniknúť aj z nabíjačky. V zime riziko stúpa
  5. Výkon športiaka, úspora hybridu. Japonci opäť prekvapili
  6. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  7. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  8. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  1. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 861
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 6 768
  3. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 5 264
  4. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 4 871
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 3 404
  6. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 717
  7. Výkon športiaka, úspora hybridu. Japonci opäť prekvapili 1 795
  8. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi 1 780
  1. Martin Pollák: Steblá šírej stepi
  2. Monika Albertiová: Chlapci, vám už musí… Vám to musí behať!
  3. Marcel Rebro: Existuje dôkaz o tom, že Rusi naozaj napadli Ukrajinu?
  4. Dušan Piršel: Zdravotníctvo by malo byť barometrom ľudskosti celého systému
  5. Vladimír Krátky: Pomrzneme ?!
  6. Martin Fronk: Oslava stáročnej tradície na hrade
  7. Irena Šimuneková: Studený hrad, ktorý už nie je hradom
  8. Petra Machová: Večná dilema - first minute alebo last minute?
  1. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR. 27 422
  2. Sebastian Drobný: Ďalšia mladá puška Smeru 17 458
  3. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria? 8 049
  4. Juraj Droppa: Čo vám Fico na tlačovke nepovedal. 6 425
  5. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 6 080
  6. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 5 397
  7. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 5 324
  8. Ivan Mlynár: S klesajúcimi preferenciami, Robert Fico pripomína už len vyťahanú gumu v starých teplákoch. 5 220
  1. Marcel Rebro: Existuje dôkaz o tom, že Rusi naozaj napadli Ukrajinu?
  2. INEKO: Hodnotenie finančného zdravia samospráv: Kleslo zadlženie, ale aj prebytky na bežných účtoch
  3. Radko Mačuha: Šimečkova matka okradla štát o 232 EUR.
  4. Radko Mačuha: Herné automaty do každej tradičnej rodiny.
  5. Radko Mačuha: Desať prikázaní Glücka.
  6. Marcel Rebro: Týždeň ticha uprostred vojny
  7. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  8. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Zvolen - aktuálne správy

Nakupovať výhodne sa dá každý deň – dôležité je vedieť, kde.


Vedenie múzea žiadalo o prehodnotenie.


7

Prvé nové vozne by mali jazdiť už v roku 2026.


1

Pozemok, kde vyrastie, je nevyužívaný.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu